YÜKSEKÖĞRETİMDE ULUSLARARASILAŞMA VE MÜLTECİ ÖĞRENCİLER FORUMU

YÜKSEKÖĞRETİMDE ULUSLARARASILAŞMA VE MÜLTECİ ÖĞRENCİLER FORUMU

4 Şubat 2019 / Karabük

Yükseköğretim Kurulu tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” kapsamında “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Mülteci Öğrenciler” konulu forum, Karabük Üniversitesinde düzenlendi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ın açılış konuşmasıyla başlayan Foruma YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ın yanı sıra, Cibuti Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Nabil Mohamed Ahmed, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Muzaffer Elmas, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer ile büyükelçiler ve rektörler katıldı.

Forumun açılışında bir konuşma yapan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, YÖK’ün son 4 yılda “çıktı odaklı” bir yapılanmaya girdiğini belirterek bu kapsamda başlattıkları ve tümü de yükseköğretimde kaliteyi artırmayı hedefleyen çeşitli projeler hakkında bilgi verdi. Er, aldıkları bütün kararlarda kaliteyi öncelediklerini vurgulayarak, yerel ve küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemi hedeflediklerini kaydetti.

Uluslararasılaşma konusuna da yükseköğretimde kalite açısından büyük önem verdiklerini belirten Başkanvekili Rahmi Er, YÖK tarafından 2017’de Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlandığını ve YÖK tarihinde ilk kez Uluslararası İlişkiler Dairesi ihdas edildiğini söyledi. Belirlenen hedef ve stratejiler doğrultusunda yabancı uyruklu öğrenci sayısının artışına işaret ederek, bundan 4 yıl önce 48 binlerde olan uluslararası öğrenci sayısının bugün 148 bini geçmiş olduğunu vurguladı.

“Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma” projesinin önemine ve hedeflerine de değinen Er, “Bitmek bilmeyen çatışmalar ve savaşlar sonucu binlerce öğrenci ve akademisyen de ülkelerini terk ederek mülteci durumuna düştü. Bunların büyük bölümü yarıda kalan öğrenimlerini ve bilimsel yaşamlarını üniversitelerimize sürdürdü, sürdürüyor. Bu proje ile Ortadoğu’da sadece insanların ölmediğini, binlerce yıllık bilim merkezlerinin de, kütüphanelerin de harap edildiğini dünya kamuoyunun gözleri önüne sermeyi, savaşın yıkıcı etkisine dikkat çekmeyi ve Türkiye’nin bu bağlamda yaraları sarmaya yönelik uygulamalarını anlatmayı hedefledik” diye konuştu.

Prof. Er’den sonra Karabük Valisi Fuat Gürel ile Cibuti Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Nabil Mohamed Ahmed tarafından yapılan açılış konuşmalarından sonra gerçekleştirilen birinci oturumda, sırasıyla YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” başlıklı, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er “Türk Yükseköğretim Sisteminde Uluslararasılaşma, Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren “Uluslararası Öğrenci Seçimi ve Destekleri” başlıklı, Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün “Yurtdışı Eğitim Faaliyetleri” başlıklı, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz “Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’ye Geliş ve Eğitim Sürecinde Göç İdaresinin Rolü” başlıklı ve YÖK Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise “Uluslararası Eğitimde Kalite ve Akreditasyon” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Forum, öğleden sonra düzenlenen Büyükelçiler Paneli ile devam etti.