ÇAD CUMHURBAŞKANI ITNO’YA “ONURSAL DOKTORA” UNVANI VERİLDİ
ÇAD CUMHURBAŞKANI ITNO’YA “ONURSAL DOKTORA” UNVANI VERİLDİ
28 Şubat 2019 / Ankara
Resmi bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Çad Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İdris Debi Itno’ya Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen törenle “Onursal Doktora” unvanı verildi.
Karabük Üniversitesi tarafından yükseköğrenim alanındaki uluslararası işbirliğine sağladığı önemli katkılardan dolayı verilen “Onursal Doktora”nın takdim törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu katıldı.
YÖK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene ayrıca Çad Yükseköğretim Bakanı David Houdeingar, YÖK Üyeleri, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, akademisyenler ve Türkiye’de eğitim gören Çadlı öğrenciler de katıldı.
Tören öncesinde YÖK Başkanı Saraç; Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile makamda görüşme gerçekleştirdi.
Görüşme sonrası, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno’nun şeref defterini imzalamasının ardından törene geçildi.
Karabük Üniversitesinde öğrenim gören uluslararası öğrencileri konu alan video gösteriminin yapılması ile başlayan törenin açılışında Karabük Üniversitesi Rektörü Polat, YÖK Başkanı Saraç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno birer konuşma gerçekleştirdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, yükseköğretimde uluslararasılaşmanın, dünyada bütün ülkelerin yükseköğretim sistemlerini güçlendiren ve yükseköğretim sistemlerine ivme veren bir boyut olarak görüldüğünü belirterek konuşmasına başladı. Ülkemizde de bu alanda önemli çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Başkan Saraç, “Yeni YÖK” olarak çalışmalarında hedef odaklı uluslararasılaşmayı öne koyduklarının altını çizdi.
Bu kapsamda başlatılan girişimlerle 4 yıl önce 48 binlerde olan uluslararası öğrenci sayısının bugün 148 binleri aştığına dikkat çeken YÖK Başkanı, Uluslararasılaşma Strateji Belgesi, Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı, Yeterlilikler Çerçevesi, Avrupa Kredi Transfer Sistemi, Diploma Eki ve akademik tanınma gibi proje ve çalışmalarından bahsetti. Türkiye, Yükseköğretim sistemimize yapılan devasa yatırımları böylece uluslararası arenaya da açmış olduklarını sözlerine ekleyen Başkan Saraç konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Türkiye’de tüm uluslararası öğrencilerin %5,7’si ön lisans programlarında, %69,5’i lisans programlarında, %17,7’si yüksek lisans programlarında ve %7’si doktora programlarında eğitim görmektedir. Yani uluslararası öğrencilerimizin yaklaşık %25’i lisansüstü programlara kayıtlıdır. Amacımız gelecek ilk 3 yılda bu rakamı %30’a çıkarmaktır. Ülkemizde 180 farklı ülkeden uluslararası öğrencimiz bulunmaktadır. En fazla öğrenci Suriye’den gelirken, bu ülkeyi sırasıyla Azerbaycan, Türkmenistan, İran ve Afganistan takip etmektedir. Ayrıca üniversitelerimizde 3.203 yabancı akademisyen görev yapmaktadır.”
Karabük Üniversitesinin 5.700 öğrenci ile Türkiye’de en çok uluslararası öğrenci alan dördüncü üniversite olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Saraç, ülkemizin Çadlı öğrencilere her sene lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde devlet bursu tahsis ettiğini belirtti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın törende yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.
Törende konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin yalnızca ekonomik ortaklık için değil, her ihtiyaç duyulduğunda tereddüt etmeden Afrikalı kardeşlerinin yardıma koşan bir ülke olduğunu vurguladı. Çad ve Afrika ülkeleriyle iş birliğini daha da ileriye taşımakta kararlı olduklarını sözlerine ekleyen Oktay, ”Afrika’nın uyanışını ve adım adım hak ettiği seviyeye yükselmeye başlamasını en az Afrikalı kardeşlerimiz kadar umut ve heyecanla biz de takip ediyoruz.” dedi.
Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno ise konuşmasında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017’de Çad’a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, bu ziyaret sonrasında ilişkilerin gerçekten çok güçlendiğinin altını çizdi. 2010’da Türkiye’de 4 Çadlı öğrenci olduğunu, şu anda ise yaklaşık 900 Çadlı öğrencinin bulunduğunu ve bunun çok önemli bir rakam olduğunu dile getiren Itno, Çadlı öğrencilere seslenerek “Bugün Türkiye’de Çad’ın temsilcilerisiniz. Yarın da Türkiye’nin Çad’daki elçileri olacaksınız” ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi İnto’ya Çad Cumhuriyeti ile Karabük Üniversitesi arasında yükseköğrenim alanındaki uluslararası işbirliğine sağladığı önemli katkılardan dolayı “Onursal Doktora” unvanı verildi.
Kaynak:
https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/cad-cumhurbaskanina-fahri-doktora.aspx
Comments are closed.